Californië

2015-12-09

Ik ben bijna weer in Nederland, maar voor ik weer in het vliegtuig stap, wil ik nog schrijven over mijn thanksgivingweek. Zoals je ongetwijfeld weet, is kerst hier meer zoals sinterklaas in Nederland: met een vaderfiguur die je cadeautjes brengt (en ook net als in Nederland, die je straf geeft als je stout geweest bent). Thanksgiving was van oorsprong een feest om de indianen te bedanken, maar dat is het al lang niet meer; tegenwoordig is het een feest voor de familie. Waar je gezellig bij elkaar bent en blij bent met wat je hebt. En veel eet, in het bijzonder kalkoen. Kortom, op de details na is dat zo'n beetje wat wij met kerst doen.

Ze hebben hier hun herfstvakantie rond thanksgiving, en die duurt een week. Jerry ging naar zijn oom in Californië en nodigde mij ook uit. Daar maakte ik uiteraard graag gebruik van.

De reis

Vanwege de prijs en de (on)betrouwbaarheid van het vliegveld hier, reden we eerst met de auto naar Minneapolis/St Paul (dat waren vroeger twee steden, maar ze zijn aan elkaar gegroeid). We kwamen daar 's avonds aan en overnachtten in een hotel. De volgende dag hadden we vrij veel tijd, dus gingen we naar een dierentuin. Het was er erg mooi, maar ik had mijn camera in de auto gelaten, dus helaas heb ik er geen foto's van.

Vanaf daar vlogen we naar Las Vegas. We gingen de stad niet in; in plaats daarvan gingen we meteen met een huurauto naar het huis van Jerry's oom, in de woestijn. En alle vliegvelden zien er hetzelfde uit, natuurlijk. Of toch niet helemaal...

Mocht het niet duidelijk zijn op de foto: je kunt terwijl je op je koffers wacht alvast achter een gokmachine gaan zitten.

Het verblijf

Zijn oom heeft een prachtig huis in de woestijn, in Landers. Dat is in San Bernardino County. Die naam kennen jullie natuurlijk al, want daar is net een schietpartij geweest. Die county is best groot, en het was ook niet echt in de buurt van waar we zaten, maar toch. In elk geval, dat was een paar dagen nadat wij weer terug in het Upper Penisula van Michigan waren, dus volgens Einstein kon het geen invloed op ons verblijf daar hebben (en Einstein heeft daar natuurlijk gelijk in).

Het uitzicht vanuit het huis was erg mooi:

Jerry's oom is autocoureur voor zijn hobby, en hier in zijn vakantiehuis had hij ook een crossmotor en twee buggies staan. Met die buggies zijn we de woestijn in geweest, Jerry's oom aan het stuur van de ene; Jerry van de andere. Ik zat naast Jerry en zijn oom stuiterde voor ons heel wat meer heen en weer dan wij. Dus ik dacht, laat ik dat eens op video zetten. Ik heb mijn handen geprobeerd stil te houden.

Vanuit daar was de woestijn ook erg mooi.

En een foto met mezelf erin, anders denken jullie nog dat ik gewoon wat foto's van internet geplukt heb:

Omdat we toch redelijk in de buurt waren, zijn we ook nog naar Los Angeles geweest, om daar iemand op te zoeken. We zaten in het gebouw van een groep hobby-biologen die zich LA Biohackers noemt. Of eigenlijk noemde, want mensen vonden dat eng klinken. Dus nu zijn ze LA-B. Vanuit de brandtrap van het gebouw hadden we wel een mooi uitzicht over LA.

Van binnen zag het er zo uit:

En dan vliegt zo'n week voorbij. Heerlijk rustig was het.

De terugreis

Op de terugweg hielden we nog wat pauzes om de natuur te bekijken. In het Joshua Tree National Park leek het net Canada, want ze hadden daar ook rotsen en bomen. Maar niet zoveel water.

Die laatste is geen plant met schimmel, dat is een jeneverbessenstruik, met bessen eraan.

Wat me ook verbaasde, was de hoeveelheid plantengroei daar. De woestijn in Israel en Egypte was allemaal zand en kaal. Hier waren overal planten.

Las Vegas

's Middags kwamen we weer in Las Vegas aan, en de volgende ochtend gingen we pas vliegen. Dus we overnachtten in een hotel, en gingen eerst nog even de stad in.

Las Vegas lijkt wel wat op Emmeloord. Huh? Nou vooruit, eigenlijk niet. Maar er is een overeenkomst: er is één winkelstraat, en verder is er niet veel te beleven. Ten minste, dat zal wel niet kloppen, maar "the strip" is wel de plek die zo knippert; de rest ziet er vanuit het vliegtuig uit als een normale stad. (Een Amerikaanse stad, dat wel: net ruitjespapier.)

Op the strip heb je allemaal winkel- en eetgelegenheden, maar vooral ook veel voorstellingen. Hier is bijvoorbeeld "New York New York" van de buitenkant (we hebben geen show bekeken).

Wat wetgeving betreft zijn er twee dingen die in Las Vegas toegestaan zijn, en in de rest van het land niet, of veel minder: prostitutie en gokken. Dus overal staan gokkasten, en je wordt op straat aangesproken of je niet naar een stripclub wilt, of een prostituee wilt bestellen. Maar ik moet zeggen, ik had erger verwacht; de gokkasten knipperden wel, maar maakten niet al te veel lawaai, en de aansprekers waren minder opdringerig dan de mensen in Cairo (die uiteraard andere dingen van me wilden, maar ze waren er wel opdringeriger bij).

Voor "Ceasar's Palace" was een grote vijver, waar elke zoveel minuten een mooie show met de fontijn werd opgevoerd.

In "Venice" hadden ze in het gebouw een Venetiaanse sfeer nagebouwd, met een gracht waar met een gondel in gevaren werd. Met zingende gondoliers natuurlijk. Het plafond daarvan was blauw geverfd met wolkjes, en als je dat vanuit je ooghoek ziet, lijkt het verbazend realistisch.

Even later waren we weer terug in het hotel. De terugreis was niet zo bijzonder verder. En toen was ik dus weer in mijn huisje.

Comments:

McTheld

Thursday December 10 2015 09:26:41

Leuk verhaal en mooie foto's! Ziet er gaaf uit!

Jannie Sissingh

Thursday December 10 2015 16:19:25

Mooie belevenis lijkt me! Mooie foto's en prettig geschreven reisverslag.Zo kan Ik op mijn oude
dag toch nog op stap.Dank je wel,daarvoor!

Adriaan

Thursday December 10 2015 17:07:41

Een aantal plekken waar ik ook geweest ben tien jaar geleden.
Ik hoop je te zien over een paar dagen, dan kunnen we wel ervaringen uit wisselen.

You can leave a comment (plain text only)

Your name:

Feedback is also welcome at wijnen@debian.org.