Koop een robot

2015-11-02

Groot nieuws deze keer. Ik ben samen met twee mensen hier een bedrijfje begonnen om onze robots te verkopen. Wij noemen ze ook nog vaak printers, maar het is inmiddels veel meer dan dat.

Ik schreef in het begin al over workshops voor docenten om een printer met ons te bouwen. Dat doen we inmiddels vaker, en Jerry verkoopt ook bouwpakketten aan docenten om ze zonder workshop te bouwen, bijvoorbeeld met leerlingen in de klas. Dat is behoorlijk populair.

En nu willen we diezelfde bouwpakketten aanbieden aan mensen buiten het onderwijs, en buiten de VS. We willen dat graag groot aanpakken. Dus moeten we reclame maken.

Maar ik heb nogal een hekel aan reclame. Dat wil zeggen, ongevraagde reclame. Als iemand ergens enthousiast over is, dan wil ik dat graag horen. Ik draag kleding met "Debian" erop, omdat ik wil dat mensen daarover horen. Maar ongevraagde reclame, als onderbreking van iets wat je wilt zien of horen, of wat je moet zien voordat je mag doen wat je eigenlijk wilt, dat zou wat mij betreft verboden moeten zijn; daar wordt de wereld alleen maar slechter van. Dus daar wil ik niet aan meedoen. Hoe dan wel? Met een crowdfunding-campagne.

Crowdfunding

Laat ik even uitleggen wat dat is, crowdfunding. Het is een alternatief voor een lening van de bank. In plaats daarvan zeggen veel mensen dat ze je product willen kopen, en ze betalen vooraf. Dat geld gebruik je dan om je bedrijf op te zetten.

Om de klanten vertrouwen te geven dat het goed zit, is er een doelbedrag. Als dat niet gehaald wordt, krijgen de mensen hun geld terug. De organisatie die dat regelt (de website met de campagnes) is onafhankelijk van de mensen die de bedrijven opstarten. Wij hebben 150.000 dollar als doel gesteld. Dat klinkt veel, maar het zijn ongeveer 200 robots; ik verwacht dat we dat ofwel met gemak halen, of lang niet.

Er zijn verschillende sites die crowdfunding doen. De bekendste is Kickstarter. Wij gebruiken Indiegogo.

Ons product

Dus, wat gaan we dan precies verkopen? Ik ga het hier niet uigebreid uitleggen, want dat heb ik op Indiegogo al gedaan, dus dat mag je daar lezen. Maar in het kort: het was eerst een 3D-printer, en die hebben we uitgebreid zodat hij veel meer kan maken. Laatst liet ik al zien dat ik ermee ga borduren; dat staat nog niet op de site. Dat wordt waarschijnlijk een update als het iets gebruiksvriendelijker is. Dus voor anderen wordt dat een verrassing, maar jullie weten het nu al.

Help mee!

Zoals gezegd houd ik ervan als mensen iets uitdragen waar ze enthousiast over zijn. Ik hoop dat jullie enthousiast worden van Athena. En dat je daar dus iedereen over wilt vertellen! Vooral mensen die interesse hebben, of die anderen kennen die interesse hebben. Stuur ze ook gerust een link naar deze pagina, of naar de pagina op Indiegogo.

En als je sociale media gebruikt, kan je daarmee ook contact met ons houden, en dat gebruiken om anderen erover te vertellen. De links staan onderaan de Indiegogo-pagina.

Ik zal het hier de komende tijd druk mee hebben, dus ik schrijf waarschijnlijk niet zoveel hier. Maar als je de campagne volgt, ga je wel veel van me horen!

Comments:

Noud

Tuesday November 03 2015 13:29:40

hallo Bas,
fantastisch, wat jullie doen; inspirerend ook. natuurlijk probeer ik mee te denken met jullie: wat is er nodig om het tot een succes te maken? Mij lijkt een heel belangrijk ding: ideeën, waardoor mensen denken: nou, dat is ook wel iets voor mij. Hoe kom je aan ideeën? Wel: schrijf een kleine ideeën-wedstrijd uit voor gewenst producten en verspreid die samen met je publiciteit. Want ideeën inspireren meer dan wat ook. En zo boren jullie een enorm reservoir aan. Nou ja, dat is het eerste wat bij mij boven komt. En verder doneer ik hierbij vast 300 euro als steun voor jullie onderneming en proost ik op jullie succes. Bravo, Noud

Reinout

Tuesday November 03 2015 14:38:31

Wie had dat ooit gedacht: Bas in Business! Good luck :-)

Inge

Thursday November 05 2015 14:19:30

Fijn initiatief Bas! Ik zal wat lijntjes uit gaan zetten. Er is goed contact tussen de bibliotheek en een docente van het lokale Technasium, dus wie weet!

Loes

Tuesday November 10 2015 11:56:15

Hi Bas!
Mijn steun heb je. Als er ook even iets op LinkedIn over plaatst, kan ik het nieuws makkelijker delen met de wereld!
x Loes

Bas

Tuesday November 10 2015 15:21:56

Dank je wel! Goed idee Loes, ik heb een post geschreven daar; ik hoop dat het effect heeft. :-)

You can leave a comment (plain text only)

Your name:

Feedback is also welcome at wijnen@debian.org.