Borduren

2015-10-14

Kijk eens wat ik net geprint heb:

Ik zal even uitleggen wat je ziet.

Dit is een stuk stof, gespannen in een speciale borduurring. Dat die speciaal is kan je hier niet zien (behalve dat hij geprint is). Op de stof heb ik een hartje laten borduren door mijn printer, met hulp van mijn naaimachine. Het geheel ziet er als volgt uit:

De borduurring zit vast op de plek waar normaal de printkop zit. De printer kan hem dus bewegen onder de naald van de naaimachine. Als je niet oppast, is dat een goed recept voor veel gebroken naalden, dus er zijn nog drie truuks nodig.

Ik heb een sensor in de naaimachine gebouwd (daarvoor heb ik een houdertje geprint, dat zit aan de binnenkant dus dat zie je niet, maar je ziet de draad er wel uitkomen) om te zien wanneer de naald boven is, dus uit de stof. En ik kan de naaimachine aan en uitzetten door de stroom te onderbreken. Ten slotte heb ik een gesp geprint om een band om het voetpedaal te spannen, zodat hij op een goede snelheid werkt als hij aan staat; hij moet niet te snel, want dan stopt hij niet op tijd: hij moet elke keer maar een steek doen.

Vervolgens heb ik nog wat software geschreven om te zorgen dat hij tijdens het "printen" steeds wacht tot de naaimachine een steek gedaan heeft.

Het resultaat is niet geweldig, maar dat hoeft ook niet: het was de eerste keer en er kan nog veel verbeteren. Om te beginnen kan ik bijvoorbeeld zorgen dat de borduurring wat beter onder de naaimachine ligt, want hij lag wat scheef; daardoor is de linkerkant van het hartje wat verschoven.

Het moeilijkste werk is waarschijnlijk om een tekening om te zetten in printerbewegingen. De manier die ik nu gebruikte werkte wel voor deze eenvoudige tekening, maar is niet handig. Dus ik wil iets beters. Met een beetje geluk kan ik daar een programma voor gebruiken wat al door iemand anders gemaakt is.

Dat was het weer even. Het was maar kort, maar ik vind het erg leuk dat ik dit nu kan, dus dat wilde ik even met jullie delen.

Comments:

Bart

Thursday October 15 2015 05:51:03

En de hamvraag: wie krijgt het hartje?

En wat was de rol van het plamuurmes? (Linksonder op de foto.)

Maakt niet uit dat deze kort is. Ik vind 't elke keer weer leuk om te lezen wat je uitspookt.

Bas

Thursday October 15 2015 19:54:47

Ik vermoed dat dit hartje voor de vuilnisman is; ik had al meer tests op dit stuk stof gedaan, dus het is niet zo mooi. Maar ik maak er nog wel meer. Ik noteer je bestelling. ;-)

Het plamuurmes gebruik ik om geprinte voorwerpen van de glasplaat te halen. Die moeten voldoende vast zitten tijdens het printen, dus soms is het lastig om ze los te krijgen als ze klaar zijn. Een plamuurmes werkt daar goed voor.

Adriaan

Saturday October 17 2015 22:10:43

Ik mis de bananenpluggen en lege blikjes als onderdeel van het electrisch circuit, alleen dan weet ik zeker dat jij het gemaakt hebt. Dit ziet er voor jouw doen ernstig professioneel uit, ik zie zelfs dingen die vastgeschoefd zijn. ;-)

Reinout

Monday October 19 2015 10:38:41

Volgens mij moet de volgende stap zijn om de naaimachine door een stappenmotor (uit een oud kopieerapparaat bijv.) aan te drijven; dan wordt het een volwaardige borduurmachine!

Bart

Monday November 02 2015 19:11:10

@Adriaan: hear hear. En de pillendoosjes!

Bas

Monday November 02 2015 20:04:13

@Adriaan en Bart: Die gebruikte ik omdat het moeilijk (en vooral ook duur) was om aan behuizingen te komen. Tegenwoordig heb ik daar een printer voor, dus ik vrees dat je de blikjes zal moeten blijven missen.

@Reinout: Ik heb een sensor aan de naald zitten, zodat ik de motor elke keer uit kan zetten nadat ik een steek heb gedaan. Het is niet zo nauwkeurig als een stappenmotor, maar het is voldoende om het te laten werken. Het enige nadeel van deze methode is dat ik de machine niet op volle snelheid kan laten draaien, want hij heeft nogal wat traagheid, en dan zou hij de naald al in de stof steken voordat die klaar is met bewegen.

GoldenTabs

Sunday January 07 2018 19:51:41

VzZDxj https://goldentabs.com/

You can leave a comment (plain text only)

Your name:

Feedback is also welcome at wijnen@debian.org.