Derde geldstroom

2013-08-02

In Nederland wordt af en toe de discussie gevoerd over de wenselijkheid van gesponsord onderzoek. Een bedrijf doneert dan geld of materiaal aan de universiteit, die daarmee onderzoek kan doen. De vraag is over het algemeen of de onafhankelijkheid daarmee in het geding komt. Hier in de VS draait alles op sponsoring. De overheid geeft vrijwel geen geld uit aan onderwijs of onderzoek; de inkomsten van de universiteit zijn naast collegegeld vooral donaties van alumni en van bedrijven.

Ik hoorde een tijdje geleden iemand over zo'n alumnus praten, en zijn manier van doen dat deed me sterk denken aan de introductie van Lady Catherine de Bourgh door Mr Collins in Pride and Prejudice:

Onze universiteit krijgt onder andere regelmatig donaties van General Motors (GM). Deze week deden we een workshop 3D-printers bouwen voor leraren; 24 leraren bouwden in tweetallen samen 12 printers. 11 teams werden gesponsord door Square One, een non-profitorganisatie die het onderwijs wil stimuleren, en 1 door GM. Dat leverde dit persbericht op, geschreven door de universitaire PR-redactie. Een samenvatting: We bouwen 3D-printers; GM sponsorde een team; heel verhaal over GM; oh ja, er was ook nog Square One; verhaal over de universiteit; einde artikel; uitleg over wie GM is met link; uitleg over wie universiteit is.

Eh, juist ja. Dus we hebben hier een workshop die wordt betaald door Square One, en GM geeft ook een fooi. Maar omdat GM zo'n fijne partner van de universiteit is, schrijven we een verhaal alsof dit alles alleen maar mogelijk was dankzij GM... Overigens werd Square One oorspronkelijk helemaal niet genoemd; alleen na stevig aandringen door mijn professor staan ze nog in het persbericht.

En het gaat hier niet om GM die dingen aan het eisen is; dit is puur zelfopgelegde censuur. Ik vermoed dat het met wetenschappelijke publicaties soms net zo gaat. En zelfs als dat niet zo is, is de manier waarop het onderzoek aan het niet-wetenschappelijke publiek gepresenteerd wordt (door deze PR-redactie) misschien wel belangrijker dan het artikel zelf. Daarom ben ik van mening dat sponsoring van wetenschappers door het bedrijfsleven zo veel mogelijk vermeden moet worden.

Maar laat ik positief eindigen. Deze drie en een halve dag workshop was vreselijk vermoeiend, maar ook ontzettend leuk. In het persbericht kan je alle blije deelnemers zien (en voor de verandering sta ik zelf ook eens op de foto). De sfeer was erg goed, en ze gaan ongetwijfeld allerlei mooie dingen doen. Een van de workshop-testers, die eerder een printer met "ons" (ik was er toen nog niet bij) bouwde, had een leerling zo enthousiast gekregen, dat die 's nachts in de school heeft ingebroken om dingen te kunnen uitprinten. Hoeveel motivatie wil je hebben? :-)

En om het filmpje hierboven uit te knippen moest ik een paar uur Pride and Prejudice kijken, want ik wist niet meer waar het precies zat. En dat was ook zeker geen straf; wat is dat toch een meesterlijk verhaal.

Comments:

There are no comments

You can leave a comment (plain text only)

Your name:

Feedback is also welcome at wijnen@debian.org.